2 Nisan 2015 Perşembe

TADO’NUN MUTFAĞI- OVMAÇ ÇORBASI…


Bu özel sayımızda şehitler diyarı Çanakkale ilimizin yöresel çorbası olan ovmaç çorbasının tarifini vereceğim sizlere,

MALZEMELER:
1 adet küçük boy soğan 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı 1 çay kaşığı biber salçası yada kırmızı pul biber 1 su bardağı un ½ bardak su 1 tatlı kaşığı tuz 1.5 lt su
HAZIRLANIŞI:
Bir küçük kuru soğan küp halinde kesilir, sıvı yağ katılarak ateşe konulur. Soğan hafif pembeleşince, bir çay kaşığı salça katılır. Biraz karıştırılır. Daha sonra bu harcın üstüne 1,5 litre su eklenip, karıştırılmadan kaynamaya bırakılır. Diğer taraftan başka bir kap içinde bir su bardağı miktarındaki una, yarım bardak su katılır ve pütürlü parçalar oluşana dek birkaç dakika karıştırılır. Bu esnada un, toz halinden kurtulmuş olur. Pütürlü parçalar halinde oluşturduğumuz un su karışımı, kaynamakta olan harcın içine azar azar eklenir. Bu ekleme esnasında bir yandan da tencere karıştırılmaya devam edilir. Unun topaklaşması engellenene kadar karıştırılır. Bu süreçte, çorbanın tuzu da eklenir. Yaklaşık 10–15 dakika sonra, pişen çorba ateşten indirilir. Ve servis edilir... afiyet olsun..
Çanakkale ilimize ait bu yemeğin tarifini yazarken muzaffer ordumuzun savaş zamanında ne tür fedakârlıklarla mücadele ettiğini yazmadan bitirmek istemedim. Yediğimiz nimetlere ne kadar şükretsek az... Zira savaş zamanında askerlerimizin yemek menüleri bizim sofralarımız kadar zengin değildi. Bu menülerden birkaçını paylaşmak istedim sizinle.
Örneğin; 15 Haziran  menüsünde sabah sadece üzüm hoşafı  öğle yemeği yok  akşam yağlı buğday çorbası ve tam ekmek…
Yine başka bir menüde 26 Haziran  tarihinde sabah ve öğle menülerinde yemek yok   akşam ise sadece üzüm hoşafı  ve yarım ekmek... Kıt kanaat verilen onurlu mücadelede yarı aç yarı tok vatanımızı savunan ve düşmana teslim etmeyen aziz şehitlerimiz ve merhum gazilerimiz; RUHLARİNİZ ŞAD OLSUN...

HATİCE TÜZEL İNANÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder