Bu özel sayımızda şehitler diyarı
Çanakkale ilimizin yöresel çorbası olan ovmaç çorbasının tarifini vereceğim
sizlere,
MALZEMELER:
1 adet küçük boy soğan 2 çorba
kaşığı ayçiçeği yağı 1 çay kaşığı biber salçası yada kırmızı pul biber 1 su
bardağı un ½ bardak su 1 tatlı kaşığı tuz 1.5 lt su
HAZIRLANIŞI:
Bir küçük
kuru soğan küp halinde kesilir, sıvı yağ katılarak ateşe konulur. Soğan hafif
pembeleşince, bir çay kaşığı salça katılır. Biraz karıştırılır. Daha sonra bu
harcın üstüne 1,5 litre su eklenip, karıştırılmadan kaynamaya bırakılır. Diğer
taraftan başka bir kap içinde bir su bardağı miktarındaki una, yarım bardak su
katılır ve pütürlü parçalar oluşana dek birkaç dakika karıştırılır. Bu esnada
un, toz halinden kurtulmuş olur. Pütürlü parçalar halinde oluşturduğumuz un su
karışımı, kaynamakta olan harcın içine azar azar eklenir. Bu ekleme esnasında
bir yandan da tencere karıştırılmaya devam edilir. Unun topaklaşması
engellenene kadar karıştırılır. Bu süreçte, çorbanın tuzu da eklenir. Yaklaşık
10–15 dakika sonra, pişen çorba ateşten indirilir. Ve servis edilir... afiyet
olsun..
Çanakkale
ilimize ait bu yemeğin tarifini yazarken muzaffer ordumuzun savaş zamanında ne
tür fedakârlıklarla mücadele ettiğini yazmadan bitirmek istemedim. Yediğimiz
nimetlere ne kadar şükretsek az... Zira savaş zamanında askerlerimizin yemek
menüleri bizim sofralarımız kadar zengin değildi. Bu menülerden birkaçını
paylaşmak istedim sizinle.
Örneğin; 15 Haziran menüsünde
sabah sadece üzüm hoşafı öğle yemeği yok akşam yağlı buğday
çorbası ve tam ekmek…
Yine başka bir menüde 26
Haziran tarihinde sabah ve öğle menülerinde yemek yok akşam ise
sadece üzüm hoşafı ve yarım ekmek... Kıt kanaat verilen onurlu mücadelede
yarı aç yarı tok vatanımızı savunan ve düşmana teslim etmeyen aziz şehitlerimiz
ve merhum gazilerimiz; RUHLARİNİZ ŞAD OLSUN...
HATİCE
TÜZEL İNANÇ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder